header.jpg - 43.83 kb

 A munkaköri leírás fontos dokumentum.  A benne megfogalmazott igényeknek megfelelően készül el a munkakör betöltésére kiírt pályázat, álláshirdetés.  Segíti a munkaerő gazdálkodás és több más kapcsolódó – például a munkavédelem – munkáját, hiszen ennek figyelembe vételével készül el a munkavédelmi szabályzat, történik az egyéni védőeszköz juttatása stb.  A munkaköri leírások elkészítése körültekintést igényel.  Fontos, hogy tartalmát a munkavállaló még munkába állás előtt megismerje.  A munkaszerződés mellékleteként tájékoztatást ad a munkavállalónak a munkakörhöz tartozó feladatokról.

A munkaköri leírás célszerűen a szervezeti-működési szabályzat mellékletét képezi.  Ügyelni kell az egységes, könnyen áttekinthető szerkezet kialakítására.  Kerülni kell a túlságosan általános megfogalmazást.  Ha egy lakatos pozícióhoz tartozó leírásban a munkakörhöz tartozó feladatok felsorolásánál azt olvassuk, hogy „általános lakatos munkák”, abból nem tudjuk meg, hogy a munkát szabadban, vagy csarnokban folyik a munkavégzés, végez-e a dolgozó hegesztési munkálatokat, ha igen, akkor láng, vagy ívhegesztést stb.  Ugyancsak fontos a munkakör ellátásához szükséges szakképzettség, szakmai gyakorlat, egyéb képességek meghatározása. 

 Ennek megfelelően a munkaköri leírás legalább a következő fő tartalmi elemekkel rendelkezik:

-         munkakör megnevezése,
-         elhelyezkedése a szervezetben
-         közvetlen felettes,
-         kötelezettségek, munkaköri feladatok,
-         végzettség és gyakorlat, elvárások,
-         kiegészítő információk

  Nagy létszámú munkáltatóknál a munkaügyi dokumentáció szervesen kapcsolódik a az értékelési, toborzási-kiválasztási rendszerhez és általában a minőségbiztosítási rendszer rendelkezik a formai és tartalmi követelményekről.

Mivel a munkaköri leíráshoz esetenként fontos jogkövetkezmények kapcsolódnak – gondoljunk például egy rehabilitációs munkakör kialakítására – helyes kialakításéra kisebb munkáltatóknál is érdemes figyelmet fordítani.

Ha a munkaköri leírások elkészítéséhez szakember segítségét kívánja igénybe venni, vegye fel velünk a kapcsolatot az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  elektronikus levélcímen.